De Woelratten

Beschrijving :

Dit knaagdier weegt ongeveer honderd gram, meet 20 cm, inclusief 7 cm voor de staart. Het wordt gekenmerkt door een gedrongen lichaam zonder zichtbare hals, een stompe snuit en kleine oren verborgen in een donkerbruine vacht.

Het drinkt en hydrateert nauwelijks door het eten van wortels, bollen en wortelstokken. Hoe zachter de wortels, hoe meer hij het waardeert! De woelrat verbruikt ongeveer 80% van zijn gewicht per dag.

campagnol

De wortelas van een appelboom die door de woelrat in een punt wordt gesneden, in welk geval de wortelloze boom snel afsterft.

Vooral jonge plantages met een lage beworteling zijn bijzonder kwetsbaar

De gemiddelde nestgrootte van de teef is 8, terwijl de nestgrootte 4 weken is. Seksuele rijpheid is ook 4 weken. Een paar woelmuizen kan gemakkelijk 100 nakomelingen per jaar geven.

arbre mort campagnol

Habitat :

Hij leeft voornamelijk in ondergrondse galerijen onder hoog gras, composthoopjes en mulch waar hij zich gemakkelijk verbergt voor roofvogels en vossen, de belangrijkste roofdieren.

De woelmuizen vormen heuvels – met de aarde van de galerijen die ze graven – die lijken op molshopen.

Enkele verschillen echter:

  • De molshoop is hoger en kegelvormig, de woelmuis is nogal afgeplat.
  • Bij de mol, de evacuatiegalerij (GP) is leeg en duidelijk zichtbaar wanneer de hoop wordt verwijderd, de hoofdgalerij wordt onder de hoop geplaatst.
  • Bij de woelmuis is de evacuatiegalerij (GP) aangesloten en de hoofdgalerij is aan de zijkant van de hoop geplaatst.
habitat campagnol

Worstelstrijd

Het grootste roofdier van de woelmuis is de vos, die jaarlijks 4.000 stuks vangt. Dan komen de roofvogels met 1000 vangsten per jaar; de marter, de wezel, de reiger, de egel zijn ook roofdieren van de woelmuis.

Schoffel 1m rond de bomen, vermijd bloeiende weiden in ieder geval in de eerste jaren.

– Plaats een zeef onder de compost of een plaat om direct contact met de grond te vermijden.

Als er een woelmuisheuvel aanwezig is, sondeer dan de zijkanten en niet onderaan om de hoofdgalerij te vinden waar de val/het aas moet worden geplaatst.

Als U de aanwezigheid van een woelmuis vermoedt zonder een heuvel te zien, plaats dan een plaat plat op de grond (bv. beton).  Na een paar dagen hoeft U er alleen maar een te tillen om de aanwezigheid van galerijen te ontdekken of niet.

piège campagnol

U kunt dan gemakkelijk vallen of aas plaatsen. Zorg ervoor dat U handschoenen draagt om uw geur niet achter te laten (hun geur is – zoals iedereen weet – zeer ontwikkeld).

Als je de “putange” vangmethode gebruikt, een kleine tips : maak de galerij glad met het handvat van een schroevendraaier, omdat de woelmuis de vangputten activeert door er grond in te duwen.

Sommigen beweren dat de aanwezigheid van  hondenhaar in de galerijen , net zoals de geur van knoflook in de buurt, woelmuizen weghoudt.