Maand November

Aanplantingen

November en december zijn de ideale périoden voor het planten van fruitbomen.

Als U advies nodig heeft, raadpleeg dan de FAQ rubriek en als U nog vragen hebt, neem dan contact met ons op voor meer persoonlijke advies.

Aanplanting in contre espalier

Aanplanting tegen een mur

Het plaatsen van Nestkastjes :

Een mees vangt 500 rupsen per jaar, een koppel verdubbelt dit cijfer.

November is de ideale moment om nestkstjes te plaatsen, aangezien de vogels in januari beschutting zoeken om hun nakomelingen op te zetten.

Als je al nestkstjes in de tuin hebt, zorg er dan voor dat je ze schoonmaakt voordat de huurders aankomen.De toekomstige bewoners zullen hen aan het begin van de winter bezoeken en de vogels zullen de voorkeur geven aan een schoon beschutting. Maak stro of ander materiaal in de buurt beschikbaar om hun nest te maken.

https://protectiondesoiseaux.be/index.php/2016/07/25/nichoir-a-mesanges/

Het snoeien van fruitbomen

In november is het nog te vroeg om de fruitbomen te snoeien:

Vroeg snoeien, laat snoeien ; niets beter de snoeien van maart!

Uitzondering: nieuw geplante leibomen of een zeer, zeer zwak boom dat een evenwichtige snoeien vereist.

Koper behandeling (Bordelese pap)

Koperoxychloride of ((koperhydroxide)) bij lage dosering 4-5 g/l – eenmaal gebruik.

Besproei de fruitbomen zodra de bladeren zijn gevallen. Koper werkt door contact ; spuiten tijdens droge periodes om uitloging van het product te voorkomen.

Koper is effectief tegen kanker, schurft, meeldauw, perzikblaar, moniliose; het vertraagt bacteriële aanvallen (bacterië vuur , Pseudomonas, …) en elimineert korstmossen op de schors.

Aandacht !

Koper is een belangrijk element als spoorelement dat nodig is voor de fotosynthese en lignineproductie, maar alleen noodzakelijk in LAAG-doseringen.

Dus wees voorzichtig met 4-5g/L en één behandeling.

Bij te hoge dosis het koper een bactericide dat schadelijk is voor de bodemflora (bodemleven) en regenwormen.

Vernietigen van bladeren

De afgevallen bladeren van fruitbomen kunnen sporen dragen die verantwoordelijk zijn voor schurft. Om vroege schurftaanvallen volgend voorjaar te voorkomen, is het aan te raden om de bladeren met de maaier te pletten om de aangetaste bladeren te versnipperen. Dit doorbreekt de cyclus van de schimmel die verantwoordelijk is voor schurft. Het is net zo effectief als een fungicide behandeling.

Wolluis

Het is een bladluis die herkenbaar is aan de “wollige” bescherming die het beschermt.

Controleer uw schors, vooral de spleten en de voet van de boom, waar hij in de winter zijn toevlucht zoekt. Borstel de wollige trossen met een staalborstel en spuit een oplossing op basis van 80% spiritus, 10% water en 10% koolzaadolie.

Laatste gebaren van de maand