Espaliers

Vertikale vormen

Simpel U

Verrier palmetten

Schuine en horizontale vormen

Schuine palmetten

Horizontales palmetten

Cossonnet méthode

Fruitbomen, een speciaal karakter voor zowel kleine als grote tuinen

  • De geleide fruitbomen of leifruitbomen kunnen worden gebruikt om een muur om te toveren in een verticale tuin of om groene plantenscheiding te maken.
  • Vlakke, gerichte vormen vereisen de installatie van een versterking bestaande uit horizontale draden waarop vaste latten zijn aangebracht om de hoofdtakken te geleiden, hetzij als leiboom tegen een muur of als tegenleiboom in een bloembed.
  • De werkzaamheden op het gebied van snoeien, knijpen, behandelen, uitdunnen en verpakken van fruit worden sterk vergemakkelijkt. De vruchten zijn groter en van betere smaak. Deze bomen worden geënt op lage groeikracht onderstammen omdat het dwergbomen zijn.

Het terugvinden van de goede smaken van weleer, het aantrekkelijk maken van een grauwe muur, het op een elegante manier compartimenteren van een tuin, zijn enkele van de voordelen van een leiboom.

Want naast het visuele en smaakvolle plezier dat ze bieden, zullen we ook het plezier hebben om hun bloei en de groei van de vruchten te volgen.

Eenvoudige en verrijkende vreugden waaraan kinderen zeker zullen deelnemen.

De teelt van fruitbomen in leivormen tegen een muur.Teelt in espalier

Een muur die goed is blootgesteld (aan de zon) slaat de warmte op en geeft die terug, waardoor een microklimaat wordt gecreëerd dat gunstig is voor de ontwikkeling van de fruitboom en de smaakkwaliteit van de vruchten verbetert.

De muur beschermt ook tegen koude winden (vorst) die tijdens de bloeiperiode schadelijk kunnen zijn. De muren in het oosten zijn beschermd tegen de regen (die meestal uit het westen komt), waardoor er minder ziekten zoals schurft ontstaan. Ooit was het gereserveerd voor gevoelige soorten.

Een met leisteen beklede gevel is versierd met behoud van een zeer dunne vegetatiedikte.

Deze bomen hebben ook een hoge esthetische kwaliteit in alle seizoenen door de structuur in de winter, de bloei in het voorjaar, de vruchtvorming in de zomer en de herfstkleuren van het loof.

Ideaal : houd de hoofdtakken  12 cm van de muur vandaan.

Het is belangrijk om niet te ver van de muur af te wijken om het voordeel van warmtebreking niet te verliezen, en niet  te dicht bij de muur te planten anders wordt de nodige  ventilatie van de hoofdtakken belemmerd.

Geen zorg voor de fundamenten gezien de dwergonderstammen…

De teelt van fruitbomen in contre espaliers

De teelt in contre-espaliers in hekwerken langs horizontaal uitgerekte draden. Ook al heeft het een gunstig effect, de muur is niet essentieel, je kunt de leibomen ook op draden telen; we hebben het over contre-espaliers.

De volle wind is niet schadelijk voor het gewas – integendeel -. de bomen worden nog beter geventileerd. Het gaat erom een kader te creëren dat sterk genoeg is om een overvloedig vruchtproduktie te ondersteunen.