Frequently asked questions

Ons doel is aan uw vragen zo snel en zo goed mogelijk te beantwoorden.

1/ BESTELING VAN FRUITBOMEN

Wat zijn de essentiële voorwaarden voor het planten van een fruitboom ?

Waar je een fruitboom installeert is het essentieel om :

  • een zonnige plaats te kiezen (minimaal 6 uren zon per dag ): de fruitbomen werken met de fotosynthese en hebben dus direct zonlicht nodig.
  • goede grond : Om een gezonde fruitboom te hebben, moet deze in een goede bouwlaag  geplaatst worden,  met veel organische stof.

Ik heb een kleine tuin, kan ik dan toch fruitbomen planten?

Ja,  geen probleem als je zon en goede grond hebt. Leifruit zijn dwergbomen die juist geschikt zijn voor kleine tuinen.

Zijn er andere vruchten die geleid mogen worden dan peren en appelbomen?

Over het algemeen worden alleen perenbomen en appelbomen geleid in de bekende vormen: Verrier palmetten, espaliers, … omdat ze slapende ogen hebben die wakker worden tijdens het zeer kort snoeien in de winter. Wij adviseren ook om geen appel- en perenbomen te mengen om esthetische redenen.

Perzik-, brugnool- en abrikozenbomen kunnen ook worden geleid in waaiervorm. Het beginpunt is dan een laagstam die op de steun wordt afgevlakt. Dit wordt « à la diable » geleid genoemd.

Tot slot kunnen sommige kersenbomen – geënt op dwergachtige onderstammen -in horizontale leibomen worden geleid, maar je krijgt nooit de symetrie en de ouderdom van peren- en appelbomen.

Kersen- en perzikbomen hebben een zeer beperkte levensduur, maximaal 15-20 jaar, terwijl vooral appel- en perenbomen zonder problemen tot 40 en 80 jaar oud kunnen worden.

Hoeveel bomen kan ik over een bepaalde lengte installeren?

Afhankelijk van de gekozen vorm neemt de fruitboom meer of minder ruimte in beslag. Voor laagstammen is het bijvoorbeeld essentieel om geen planten binnen een straal van 2 m te laten komen; de Verrier palmetten worden om de 1,20 m geplaatst, zie de voorschriften op ons catalogus…

Heeft u verschillende boomgroottes te koop?

Nee, de fruitbomen die op de kwekerij worden verkocht, zijn volledig opgeleid en worden aan het einde van de opleiding, op de leeftijd van 3 tot 6 jaar, verkocht. Afhankelijk van de vorm kan een laagstam in 3-4 jaar worden gevormd en verkocht, maar een leiboom van 4 niveau’s zal minimaal 5 tot 6 jaar oud zijn.

Welke variëteit kiezen: smaak - proeverijperiode - bemesting?

Bij de keuze van de variëteiten moet U uzelf de volgende vragen stellen :

1/ Proefperiode : op welk moment van het jaar wilt U van uw fruit genieten ?

Vermijd uw vakantiepériode ; als U er niet bent om van uw oogst te genieten.

Zorg voor een spreiding van de productie om te voorkomen dat er in korte tijd te veel fruit wordt geoogst en dan niets meer.

Heeft u een kelder/zolder/tuinhuisje/schuur die gebruikt wordt als fruitier om het fruit op te slaan voor opslag (hygrometrie en temperatuur) ?

2/ Smaak en uiterlijk

De diversiteit aan smaken is zeer belangrijk: een vrucht kan zoet, knapperig, smeltend, voor appelmoes of tafelfruit zijn…

De grootte van het fruit kan ook een criterium van keuze zijn: appel om mee te nemen om te picknicken of te koken.

Zie de beschrijving en foto’s van de variëteiten.

3/ Bestuiving :

De meeste fruitsoorten zijn autosteriel, wat betekent dat het essentieel is om twee pruimenbomen, twee kersenbomen, twee perenbomen,…. die samen bloeien EN waarvan de ene of andere een goede stuifmeelkwaliteit hebben. De zelden zelf-vruchtbare variëteiten zijn op zichzelf voldoende voor bestuiving. De bestuiver moet zich in de onmiddellijke omgeving bevinden, d.w.z. circa 150-200m.

Twee dingen zijn daarom belangrijk : de kwaliteit van de pollen en de bloeiperiode. In de praktijk moeten de bloeiperioden aaneengesloten zijn en moeten een van de twee een goede bestuiver zijn.

Zie de rasbeschrijving.

Moet ik reserveren voordat ik mijn bestelling kan afhalen ?

JA, ABSOLUUT. Op deze manier worden uw bomen een van  de dagen  ervoor van de grond uit gehaald, waarna ze gecontroleerd worden en samen verpakt; alle handelingen die het beste niet te vlug  kunnen worden uitgevoerd. Om deze reden vragen wij U om ons minstens een week voor het afhalen  te informeren en VOORZICHTIG :  in november – de maand van het planten  – vragen  wij U zelfs tot 10 dagen tevoren te verwittigen.

Wij kennen uw agenda niet ! Het is dus aan U om de datum van afhaling te kiezen die het beste past.

Is mijn bodem van slechte kwaliteit? Wat kan ik doen ?

Om de kwaliteit van de bodem te beoordelen, moet u kijken naar de directe omgeving van uw terrein. Zijn er fruitbomen in de buurtpercelen? Zijn er akkerbouwgewassen (tarwe, aardappel, bieten, …)? Dit geeft een goede indicatie.

Als uw land van nature slecht is – zoals op het Antwerpse platteland of in de Venen- of aangetast is (bv. door jaren coniferenteelt), is het aan te raden om een grotere planthol te maken dan normaal: 1 m³ en zorgen voor een goede plantengrond in deze put. Dit is mogelijk ; er zijn leveranciers van bouwland.

Mijn vloer is hellend. Hoe moet ik te werk gaan ?

Over het algemeen geven we niet om de helling. De leifruitbomen worden geleid op draden die de helling volgen.

Het probleem is alleen bij horizontale palmetten: het is belangrijk dat het uiteinde van de hoofdtakken goed opgetrokken blijft en hoger ligt dan het punt van inplanting op de stam van de boom. De stam moet in ieder geval rechtop geïnstalleerd zijn.

Zijn er ook nog leifruitbomen zoals de linde of de plataan ?

Ja, het is mogelijk om fruitbomen te leiden op stam. Het beginpunt is dan een halfstam of een hoogstam in functie van de gewenste basis hoogte. Dit gebeurt alleen met appel of perenbomen.

Het zal altijd horizontaalleifruit zijn met een afstand tussen de niveau’s van 30 cm. De hoogte van het eerste niveau zal 1,40m zijn voor de halfstam en 2,00m voor de hoogstam.

Deze bomen moeten ter plaatse worden gevormd. Wij leveren U de half/hoogstam met 2 hoofdtakken om de eerste niveau te starten en vervolgens gaat U ter plaatse aan het werk om de volgende niveau’s te vormen zoals voor laagstam leifruitbomen.

2/ AFHALING EN PLANTEN

Wanneer plant ik het best ?

Het adagium zegt: “Op Sint Catharina’s Day neemt al het hout wortel”. November is inderdaad het beste moment om te planten, want de bodem is nog steeds warm en niet te nat zoals na de winter. Op dit moment heeft de boom ook de hele winterperiode om zijn wortels op te zetten en in het voorjaar onder de beste omstandigheden te beginnen. Het is echter mogelijk om tot eind maart fruitbomen te planten. In dat geval is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de watertoediening wordt opgevolgd als het voorjaar vroeg en droog is. De « pralinage » is dan efficient en oordeelkundig.

Welke voorbereidingen moet ik plannen? Meststof, houtbrandas, plantgat, leistructuur.

De plantgaten kunnen vooraf worden gemaakt, evenals de nodige meststoffen. Voor de leistructuur raden wij de tutorial aan op onze website. (zie plantvideo).

Worden de bomen verkocht in kluiten of blote wortels ?

Fruitbomen worden over het algemeen met blote wortels geplant. Op enkele uitzonderingen na hebben sommige planten een kluit nodig, zoals vijgenbomen en wijnstokken. De voordelen van blote wortels zijn : eenvoudige transport en de mogelijke contrôle van de wortelstelsel. In een container worden de wortels om zich heen gewikkeld. Dat verhindert een goede terugkomst van de fruitboom.

Hoevel tijd heb ik om blote wortels te planten ?

U heeft een paar dagen tijd om uw gekochte fruitbomen met blote wortel weer in de grond te zetten. Bewaar uw boom in een koele, tochtvrije plaats. Als u een tegenslag hebt die U verhindert binnen een redelijke termijn te planten, kunt U ze tijdelijk thuis stockeren, bijvoorbeeld in de moestuin of in een reeds voorbereid plantgat. Het doel is om de wortels te beschermen tegen uitdrogende wind en vorst. Zorg ervoor om een “klein” hol te maken, groot genoeg om de wortels van de planten te plaatsen en ze te bedekken met aarde. Bomen kunnen samen in een gat worden gekuild.

Kan ik mijn bomen zelf vervoeren ?

Omdat ze met blote wortel worden verkocht, zijn fruitbomen relatief eenvoudig te vervoeren in een personenauto met neergeklapte of verwijderbare achterbank. Dit betekent dat de gehele lengte van de auto beschikbaar is en dat de takken zo zijn samengebracht dat ze tussen de voorstoelen van de auto doorlopen en op het dashboard gebogen zijn.

Voor hoogstammen kan een aanhanger nodig zijn.

Kan ik planten als het vriest ?

Invriezen is alleen schadelijk als het intenser is dan -2°C. Op dat moment zal de grond moeilijker te hanteren zijn en dus niet meer onder goede omstandigheden kunnen bewerken. In de praktijk, als wij U niet opbellen om de ophaling uit te stellen, is het teken dat het planten mogelijk is. Een kleine witte vorst mag de tuinman niet afschrikken.

3/ VERZORGING NA AANPLANT – SNOEIEN – BIJBEMESTING

Moeten de bomen worden vastgebonden/geknoopt ?

Alle leifruitbomen moeten met steunen worden geplaatst. De verlengingen van de hoofdtakken – schuin, horizontaal of verticaal naar gelang de vorm van de gekozen boom kunnen zo geleid worden langs de steun.

Het matériaal dat nodig is : 3 mm draad en bamboestokken voor schuine palmetten, zelfde draad en vierkante latten (ca. 15/15 mm) voor simpel U en Verrier palmetten . De takken worden met flexibele plastische bundelbanden op de steunen gebonden. Wees voorzichtig, geen raffia of colson die uiteindelijk de takken zal wurgen.

Fruitbomen in vrije vormen : Laagstam M9, halfstammen en hoogstammen moeten worden gestoken. De staak met voldoende diameter moet geplaatst worden op 20 cm van de stam aan de kant van de overheersende winden (d.w.z. zuidwesten). De staak mag de ent niet overschrijden in de hoogte.

Bijbemesting

Als U de instructies op de plantfiche hebt opgevolgd, hebben uw bomen genoeg voor de eerste 3-4 jaar. Vervolgens moeten de volgende vragen boom per boom worden gesteld.

Bloeit mijn boom genoeg ?

  • Ja -> niets toevoegen
  • Nee -> het equivalent « plantfiche » in potas(K) bijgeven in de vorm van slak of houtas

Is mijn boom krachtig of zwak ?

  • Krachtig -> vermijd het bijbemesting met mest
  • Zwak -> zet de equivalente « plantfiche » van mest aan de voet van de boom, onder de kroon, zonder de stam aan te raken

4/ PRODUCTIE

Hoe snel kan ik fruit op mijn plantages verwachten ?

De leifruitbomen en laagstammen dragen al tijdens de productie in de kwekerij, wat betekent dat ze het jaar na het planten al enkele fruit zullen dragen.

Half- en hoogstammige bomen vereisen 4 tot 5 of zelfs 6 jaar installatie voordat de vruchtvorming begint. De horizontale geleiding van de hoofdtakken rond de centrale as zal deze periode verkorten tot 2 – 3 jaar.

Om veel fruit te geven moet een fruitboom gezond en goed gevoed zijn.

Moet ik mijn fruitbomen systematisch behandelen tegen insecten en ziekten ?

NEE ZEKER NIET.

De gevoeligheid van de fruitboom voor ziekten hangt af van verschillende factoren :

1/ De voedingstoestand van de plant : “beter voorkomen dan genezen”.

Een goede grond en een zonnige plaats zijn de beste garanties voor een gezonde fruitboom.

Een goed gevoede boom is resistenter en zal gezond fruit dragen :

  • door zijn wortels in een goede grond
  • door een goede belichting omdat de zon de garantie is voor een efficiënte fotosynthese die energie voor de plant geeft

Bovendien vallen in de natuur “ongedierte” in de eerste plaats de zwakkeren aan. Hetzelfde geldt voor fruitbomen. Zo wordt de agrilus – een insect dat onder de schors van perenbomen leeft en de goede doorstroming van sap belemmert – aangetrokken door een “geur” die door lijdende bomen wordt uitgezonden.

In het kort, voer uw fruitbomen toe : de dierenmest (van alle dieren behalve kippen en konijnen) blijft het beste en meest complete voer voor de fruitbomen.

2/ De keuze van het ras :

Onze keuze is gebaseerd op “klassieke” variëteiten die al eeuwenlang beschikbaar zijn in de assortimenten van kwekers.

Natuurlijk zullen sommige van deze variëteiten U niet in staat stellen om een overvloedige productie te realiseren. Zo is de Court Pendu Rosa een van de beste amateurappels, een must, een “onmisbaar” om in uw boomgaard te hebben, maar die produceert slechts 20 ton/ha en vaak om de twee jaar.

Moderne rassen zoals Jonagold, Granny Smith, Golden Delicious,.enz..produceren jaarlijks 40 ton/ha, maar hebben ongeveer 30 spuitbeurten per jaar nodig.

Wij voorzien de amateur met variëteiten van goede smaakkwaliteit die op zichzelf voldoende weerstand bieden. Hoewel we niet uit het oog mogen verliezen dat er geen totale weerstand tegen alles bestaat.

Vertrouw op de kweker; hij weet het juiste ras te beoordelen op basis van uw wensen.

3/ De aanwezigheid van biodiversiteit in het milieu: alles moet in evenwicht zijn.

Elke plaag heeft vaak één of meer auxilliaires (insecten, mijten, zoogdieren, vogels, enz.) die helpen bij het reguleren van de plaag.

Zo wordt de bladluis aangevallen door het volwassen lieveheersbeestje maar vooral ook door zijn larven -, de groen gaasvlieg, de oorworm, zweefvliegen , bloemwantsen,….;ook op de woolbladluis, de woelrat wordt gejaagd door vossen en roofvogels.

Wij raden U dan zeker aan insectenhotels en nestpotjes voor oorwormen, nestkasten voor mesen , zitstokken voor roofvogels te plaasten in plaats van zelfs biologische sprays te maken!!!

Wij staan altijd ter uw beschikking in geval van problemen: stuur een e-mail met een foto en een telefoonnummer.

Nu is het mogelijk dat een radicalere interventie wordt aangeraad wanneer dat nodig is. Dat is een beetje een redenering.