Maand April

  • Een schoffel is twee hagelslag waard! Verwijder onkruid aan de voet van de bomen – vooral bij jonge aanplantingen van minder dan twee jaar oud – om concurrentie te vermijden. Wacht niet tot de grond te hard is en het onkruid te rijp is om dit te doen. Dit is een goed moment om met gemak te schoffelen.

Het versnipperen van houtsnippers aan de voet van de bomen wordt sterk afgeraden; dit trekt niet alleen woelmuizen aan, maar zorgt ook voor een stikstoftekort bij de ontbinding en dus voor honger bij de bomen.

  • Controleer of het entpunt niet begraven is en hef de boom op indien nodig of ruim het entpunt op.

Eventuele jonge scheuten onder de entplaats moeten worden verwijderd.

  • Zorg ervoor dat de hoofdtakken van de leiboom goed ondersteund worden op latten, draden of bamboe; de oogst kan zwaar zijn, waardoor de takken kunnen buigen (of zelfs breken) onder het gewicht van de vrucht.
  • Maart snoeien. Ga door.

Als je de maart snoeibeurt nog niet hebt gedaan, is het nog niet te laat om het te doen.

Als je het al gedaan hebt en als de kronen (zijtakken) nog te lang zijn; denk dan dat je nog steeds dichterbij kunt komen op een knop die aan de basis begint en het overneemt. Denk ook dat een bloeiende knop meerdere vruchten kan dragen en dus dicht bij de hoofdtak moet staan om alle weersomstandigheden in de zomer (storm, wind, …) te kunnen doorstaan. Aarzel dus niet om knoppen op te offeren die te ver weg zijn.

  • We experimenteren met fruitmot (fruitworm) vallen op basis van rietsuikersiroop.

NB : We vonden rietsiroop bij Aveve Wiers of bij de Alliance Blé Soignies/Ladeuze.

Laatste gebaren van de maand