Maand Juni

Herinnering

Als het nog niet gedaan is, vergeet dan niet het volgende (het was ons gebaar in mei):

  • Installatie van een kartonnen valband aan de basis van de stammen om de fruitmot te bestrijden.
  • Opzetten van een oorwormnest
  • Verdunning van het fruit

Kersenplukken

Early Rivers en Bigarreau Burlat zijn al daar iets voor op de normale oogstdatum.

Zomer of groensnoei

In het voorjaar ontwikkelt de boom jonge takjes die soms te veel uitrekken. Het is noodzakelijk om ze in te korten opdat de ogen aan de basis zich goed ontwikkelen en om hun vervorming in bloeiende knoppen te bevorderen. De groene snoei verbetert de beluchting tussen de hoofdtakken en vermindert zo cryptogamische ziekten. Ten slotte brengt het ook meer licht in de boom en verbetert het zo de kwaliteit van de aanwezige vruchten en de productie van het volgende seizoen.

Hoe gaat U aan het werk ?

Eind juni :

  • Bevestig de eindscheuten van de hoofdtakken aan de steun, zodat de takken in de juiste positie verbleken (verticaal -schuin of horizontaal, afhankelijk van de beginvorm van de boom). Let op, het einde van het horizontale palmet moet altijd omhoog blijven (sap call).
  • Snijd de secundaire scheuten van het jaar af op 12 cm van de basis, d.w.z. 7-8 bladeren. Deze groene snoei zal indien nodig in augustus/september herhaald worden.

Bladluizen

Een strenge winter vermindert de bladluispopulatie sterk, maar helaas was dit de laatste winters niet het geval.

Bladluizen bijten het vaakst de jonge scheuten en bladeren om het sap eruit te halen. Na hun beten rollen de bladeren op.

Kijk eerst of de aanval ernstig is: Als er maar één of twee scheuten aangevallen worden, snijdt ze maar af. Als blijkt dat de aanval ernstig is, is de meest ecologische behandeling het spuiten van zwarte zeep verdund tot 5%.

Meng 3 eetlepels vloeibare zwarte zeep of 1,5 eetlepels pasta in een liter heet water. Zodra de zeep goed opgelost is, laten afkoelen en vervolgens in een sproeier gieten. Spuit op de door bladluizen aangevallen takken, zorg er ook voor dat de onderkant van de bladeren goed worden behandeld.
s Ochtends of ’s avonds aanbrengen, uit de stralen van de zon en de regen, en 48 uur later herhalen indien nodig. Als de bladluisaanval zeer ernstig is, is het mogelijk om na een week opnieuw te spuiten.

Neem maar natuurlijke zwarte zeep, die biologisch afbreekbaar is en niet giftig voor het milieu. De zeep moet daarom vrij zijn van kleur- en geurstoffen en synthetische ingrediënten.
De beste manier is om helpers (auxilliaires) zoals lieveheersbeestjes te bevoordelen, de groen gaasvlieg, de oorworm, zweefvliegen , bloemwantsen, nestkastjes voor mesen in de herfst te plaatsen, oorwormenestjes (potten omgedraaid met stro) eind mei. Het gebruik van insecticiden verzwakt ook de populatie van nuttige insecten..

Wolluis

Het is een bladluis die herkenbaar is aan het “wollige” laagje die het beschermt.

Toch is het mogelijk om het te bestrijden :

  • Behandel de hele boom met klassieke zwarte zeep;
  • Vervolgens verplettert U deze wollige vlekken door met een kleine ijzeren borstel of met een tandenborstel over deze wollige vlekken te wrijven;
  • Besproei de wollige trossen (witte vlekken) met een oplossing op basis van 80% brandalcohol, 10% water en 10% koolzaadolie. Koolzaadolie heeft een verstikkende werking op deze bladluizen.

Let op eventuele nieuwe wolvlekken en aarzel niet om de besproeing een week later te herhalen indien nodig.

De perenroest

Symptomen :

In de zomer verschijnen er oranje vlekken op het bovenoppervlak en in de herfst verschijnen er op het onderoppervlak winderige begroeiingen (schurft). Het is indrukwekkend, maar het is geen ernstige ziekte.

In de winter ontwikkelt zich draadroest op de jeneverbes en in de zomer op de perenboom. Als slechts enkele bladeren worden aangevallen, blijft het mechanisch verwijderen ervan de meest radicale en milieuvriendelijke oplossing. Als blijkt dat de aanval te hevig is, dan is een behandeling nodig.

Omdat het een schimmel is en geen insect, gebruiken we een fungicide om het te bestrijden.

Chemisch fungicide

Wij raden U aan om alle gebladerte te behandelen met :

Difcor Garden d’Edialux (25 ml)  https://www.edialux.be/Products/diFCOR002_difcor-Garden

 Dosering : 0,5 ml /Liter water – – een paar druppels NIET MEER. Besproeing midden juni / juli. Met 1 liter bereiding kunt U gemakkelijk 10 tot 15 leibomen behandelen.

U kunt ook uw andere fruitbomen (appel, pruim, etc.) en rozen met dit fungicide behandelen. Het is ook effectief tegen schurft en echte meeldauw indien het wordt toegepast na regenval.

Helaas had koper (Bordelese pap) geen effect op deze schimmel.

Eén enkele behandeling is voldoende :  houd U strikt aan de gebruiksdosis.

De onderdelen jeneverbes die aangetast zijn, moeten worden afgesneden en vernietigd.

Andere producten zijn ook effectief tegen roest :

Preventief (=voorafgaand aan de eerste symptomen) midden mei

     Dithane (mancozebe) of Ortiva (azoxystrobin)

Curatief (na het optreden van de eerste symptomen) midden juni – juli met

           Rosacur (tebuconazol)  of Bayfidan (triadimenol) of Difcor (difenoconazole)

Spoel de spuit voor en na gebruik grondig uit.

BIOLOGISCH ALTERNATIEF

Op dit moment doen we verschillende testen om de chemie te vervangen door knoflookdecoctie:
100 gr look per L kokend water +2 tot 3 druppels detergent. Laten afkoelen en zo spuiten.

Behandelingsperiode : Bloeitijd GEDAAN (+/medio april) tot eind mei om de 10-15 dagen (4 tot 5 behandelingen in totaal)

Laatste gebaren van de maand