Maand maart

Fruitbomen snoeien: “Snoei vroeg, snoei laat, er gaat niets boven het snoeien van maart!”

Aan het begin van de knopzwelling:

  1. Koperbehandeling van alle fruitbomen dosis : 2 g/l.
  2. Als dit niet is gebeurd in februari. Breng echte mest naar minder krachtige fruitbomen die al een paar jaar niet meer gevoed zijn. Als uw bomen goed groeien, maar niet bloeien, breng dan potas in de vorm van slakken of houtas.
  3. Controleer de bevestiging van de timmertakken voordat de knoppen beginnen open komen.

Snoeidag gereserveerd voor onze klanten met leibomen die minstens twee jaar oud zijn.

 

1/Stambomen  – Vrije vormen

Snoeien  van de nieuw aangeplante bomen (1 tot 3 jaar).

Houd één (en niet twee) centrale stam en kantel de hoofdtakken in horizontale richting (paraplu op zijn kop) en houd het uiteinde altijd iets omhoog (sapoproep).

Snoei de centrale stam 90 cm boven het entpunt en de hoofdtakken die eerder om de centrale stam zijn gekanteld tot 80 cm lengte.

Gevolgen :  

– Evenwichtige en esthetische kroon: Licht en ventilatie in de kroon

– Groeibeheersing: vorming van een nieuw verdieping en beperkte groei van de hoofdtakken 

– Stimuleert de vorming van bloemknoppen – en versnelt zo de vruchtzetting op gekantelde takken. 

Onderhoudssnoei van volwassen bomen (minstens 5 – 6 jaar oud)

Ventilatie van de kroon moet U altijd in het hoofd houden : een goed geventileerde kroon houdt minder vocht vast (factor van ziekte ) en bevordert het binnendringen van licht (meer bloemen en dus meer fruit).

– Verwijderen van dood hout

– Open de kroon: verwijder takken die te verticaal zijn – ten gunste van meer horizontale takken – en takken die elkaar in de weg zitten.

Als de boom te krachtig is, snoei hem dan zo laat mogelijk.

Omgekeerd, als de boom zwak is, snoei hem dan vroeg om te voorkomen dat hij nog meer lijdt.

Speciaal geval van de perzikboom

Het deel van de tak dat perziken heeft gedragen, draagt slechts één keer: de vruchtzone gaat dus jaar na jaar weg van de centrale stam en de vegetatie groeit onnodig lang waardoor een ontwijkende boom ontstaat.

Aarzel niet om de 3-4 jarige hoofdtakken  op te frissen met een duidelijke snede net na een jonge scheut die het kan overnemen. Verwijder ook al het dode hout.

De boom zal dus verjongd worden en zal des te meer dragen.

2/ LEIBOMEN: Verrier palmet en espaliers 

Snoeivorm van nieuw aangeplante bomen (1-3 jaar)

a/Verticale vormen Verrier palmet – kandelaar -,

In het voorjaar stijgt het sap verticaal als een waterstroom.

De binnenste takken , beter voorzien van sap, zijn meestal krachtiger dan de buitenste takken. Ze zullen dus korter gesnoeid worden.

Concreet: zoek het litteken dat bij de vorige snoeibeurt is achtergebleven en voeg 25 tot 30 cm toe. Snoei net boven een knop. Het snoeien van het verlengstuk van de hoofdtakken veroorzaakt de ontwikkeling van zijscheuten: de toekomstige vruchtdragende takjes.

b/ Schuine en horizontale vormen

In het voorjaar voedt de sapstroom vooral de centrale as en de bovenste verdiepingen.

Concreet: Zoek het litteken dat bij de vorige snoeibeurt is achtergebleven en voeg 25 tot 30 cm toe. Altijd de ontwikkeling van de onderste verdiepingen bevorderen t.o.v. die van de bovenste.

 Op deze manier wordt de horizontale palmet gesnoeid als een kerstboom.

En de schuine palmet wordt langs een horizontale lijn doorgesneden.

Snoei altijd net na een aan de onderkant geplaatste oog

Het snoeien van de zijtakjes of uitlopers

Om ervoor te zorgen dat de vruchten dicht bij de hoofdtakken komen en om te voorkomen dat de boom terugkeert naar een wilde boom,  snoeit u de zijtakjes op 3-4 knoppen: « trigemme snoei ». De knoppen die het verst verwijderd zijn van de hoofdtak zuigen sap op om een houtachtige takje te ontwikkelen, en de dichterbij gelegen knoppen, die minder sap krijgen, ontwikkelen zich tot bloeiende knoppen.

Pas op dat je niet te lang snoeit (klassieke fout: je durft niet te dichtbij te komen). Bij een « trigemme snoei » worden de takjes gereduceerd tot zo’n 5 cm.

Als je een gezonde boom kort snoeit, worden de slapende ogen wakker en ontstaan er nieuwe takjes. Omgekeerd, als je te lang snoeit, vallen diezelfde ogen voorgoed in slaap en beweegt de vegetatie zich onnodig weg van de hoofdtakken. Je verliest dan de originele vorm van de boom.

Onderhoudssnoei van volwassen bomen (minstens 5-6 jaar oud)

Voor de oudere bomen  kan worden overwogen de fruittakjes die een bloemknop draagt zo dicht mogelijk bij de hoofdtak in te korten.

Vergeet niet de « têtes de saule » snoeien om dichter bij de hoofdtak te blijven.

Laatste gebaren van de maand